Tandprothetische Praktijken of Tandlabo
In elke stad kan u wel ergens terecht voor onmiddellijke hulp en advies. Na een klein uurtje loopt u terug buitenmeteen kunstgebit als nieuw. Eén voor één zijn we patroontechniekers die vrijwel alles weten over kunstgebitten of mond- en tandprotheses, "ware specialisten". Deze tandprothesetechnici hebben veelal dezelfde opleiding genoten als de tandtechniekers die exclusief voor tandartsen werken.
Tandakken is niets voor ons - Wij doen aan kunst en nemen onze ambacht heel serieus
Laten we duidelijk zijn en er uw aandacht op vestigen dat we geen practicus in de tandheelkunde zijn maar technicus in de tandprothese of tandprotheticus/denturist. We onderscheiden en beperken ons louter tot het vervaardigen van artisanale en esthetische protheses. Kortom, wij doen niets medisch. We raken zelfs de mond niet aan! Het boren, trekken, vullen, afdrukken, etc. is niet aan ons besteed maar exclusief voorbehouden aan een tandarts of stomatoloog. Diegenen die net als ons besloten voor particulieren/consumenten te gaan werken in de buurlanden, ook bekend als denturist/tandprothetici, hebben een bijkomende scholing genoten of zijn autodidacten. In deze tandprothetische praktijken kan u dan ook enkel terecht voor uitneembare tandprotheses. Alles wat vast zit in de mond is totaal ter bevoegdheid van stomatoloog, tandarts of orthodontist (zie tandverzorging KB 01/06/1934).
** Erkent patroon tandprothesetechnicus conform met de Belgische vestigingswet

Meesterschap door Kennis & Ervaring
Garantie voor totale Tevredenheid
Voor vervaardiging, verbetering en reparaties van alle uitneembare kunstgebitten
Het werkterrein van een tandprothesist/tanprotheticus is een gezonde, volledig of gedeeltelijk tandenloze mond. Tijdens zijn 3 jaar durende extra opleiding tot tandprothesist heeft hij geleerd om eerst de mond te onderzoeken. Alle tegen indicaties voor een tandprothese zoals mondziekten, afwijkingen of slechte tanden, ... kan hij herkennen. Hij stelt echter zelf geen diagnose. Indien er iets niet in orde is, zal een tandprothesist niet aarzelen om zijn klant door te verwijzen naar een bevoegd persoon zoals huisarts, tandarts, stomatoloog of kaakchirurg om de mond in goede staat te laten brengen alvorens aan een prothese te beginnen. De tandprothesist stelt klinische en technische handelingen, geen medische. Hij stelt geen daden tot genezing van een ziekte. Hij maakt enkel een prothetische vervanging of een hulpstuk voor de ontbrekende tanden. Een tandenloze mond is geen ziekte, wel een handicap. Indien de mond toch ziek is, dan wordt er doorverwezen. Net zoals een audio-prothesist, die een hoorapparaat in het oorheeft, een uitwendige lichaamsholte, plaatst zonder tussenkomst van een oorarts. Zo plaatst een tandprothesist een tandprothese in een andere uitwendige holte, de mond. In België leeft men nog met een verouderde wetgeving, het monopolie ligt mede door de sterke lobby nog steeds bij bepaalde beroepsorganisaties en invloedrijke belangengroepen.
Traditioneel werken tandtechnici en tandartsen samen bij de behandeling van
. Van oudsher voert de tandarts de regie. De behandeling aan de stoel wordt door hem gedaan en de tandtechnicus voert zijn opdrachten uit, zonder de patiënt ook maar te zien. De strakke afbakening van deze taken was in het verleden mogelijk vanwege de toenmalige maatschappelijke verhoudingen. De tandtechniek maakte in het verleden een wezenlijk deel uit van de tandheelkundige studie en de tandarts was de spil waar alles om draaide. De maatschappelijke verhoudingen zijn echter veranderd.Tandprothetische Praktijken (tandlabo’s) hebben de afgelopen decennia hun nut wel degelijk bewezen. Ook in België zijn ze letterlijk en figuurlijk de redder in nood. Hoeveel prothesedragers hier hun toevlucht al genomen hebben voor diverse problemen is onbeschrijfelijk. In opiniepeilingen werden ze goed tot zeer goed beoordeeld. Het enige waar op gewacht wordt is een wettelijke erkenning van het beroep en een koppeling zodat ook zij tussenkomstattesten kunnen uitschrijven. Wat bij onze noorderburen kan, moet hier ook kunnen… een wetvoorstel ligt in de maak. Mede door het Europees parlement is de opkomst van tandprothesisten niet meer te stuiten. In Nederland is het beroep van tandproheticus/tandprothesisten/denturisten/prothesisten reeds in een mooi wettelijk kader gegoten. Wetgevende initiatieven hebben in diverse Europese landen reeds geresulteerd in de legalisatie van het beroep. Hoewel in België nog niet gelegaliseerd of erkend, kan worden gewezen op de Richtlijn van 07 september 2005 (2005/36/EG) betreffende de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties, vrij verkeer van diensten en het gelijkheidsbeginsel.
Bronnen; Een recente lijst van Europese landen waar het beroep werd erkend en gelegaliseerd zijn terug te vinden bij de European Denturists Association.
Bedenking: een tong-(en ander plaatsen)piercing en tattoos worden aanzien als een technische handeling. Het zou niet te begrijpen zijn dat een uitneembare tandprothese een medische handeling of behandeling zou zijn..(!?)
Service; De beste prijzen krijgt u in alle vertrouwen. Aangezien we patroontechnicus in de tandprothese zijn, kan U hier ook op kwaliteit, creativiteit en vakkundig advies rekenen. Doordat we ook deel uitmaken van de dynamisch-internationale SPS-BPS® organisatie, kan men ook hier een ruime keuze aan topmerken en diensten bekomen tegen de meest voordelige prijzen.

Aalsters Tandlabo BUYLE, gebruikt grondstoffen die conform zijn met de wet v/ Medische hulpmiddelen, 14 juni 1998 en voldoen aan de richtlijn 93/42/EEG van de Raad van 14 juni betreffende medische hulpmiddelen. Behalve dat de vervaardiging van hulpmiddelen moet voldoen aan bepaalde kwaliteitssysteemeisen, moet de conformiteit van het hulpmiddel met de van toepassing zijnde essentiële eisen uit de richtlijn zijn aangetoond en in de vorm van tandtechnische documentatie beschikbaar zijn. De eisen die worden gesteld aan het kwaliteitssysteem en de (eventuele) controle door een notified body op conformiteit met de richtlijn is afhankelijk van de risicoklasse van het hulpmiddel.
Algemene eisen:
- Klinisch veilig (risicoanalyse, FMEA)
- Moet aangegeven prestaties leveren (klinische evaluatie)
- Processen moeten gevalideerde zijn (ontwerp, productie, eindcontrole) Ontwerpgegevens moeten beschikbaar zijn (verificatie en validatie)
- Eisen betreffende ontwerp en constructie
- Productomschrijving (foto's, specificatie, beschrijving van hulpstukken en varianten)
- Chemische, fysische en biologische eigenschappen (biocompatibiliteit, combinatie met geneesmiddel, vrijkomen monomeren, additieven) - Steriliteit en microbiële reinheid (sterilisatie, verpakking)
- Gegevens betreffende wederzijdse interventie met andere hulpmiddelen
- Labels en informatie voor de gebruiker
- Klinische gegevens - tandprothese die voldoen aan de essentiele vereisten van KB van 18/03/1999